ریگا کوردستان -سرویس زنان
بیانیه جمعی از فعالین زنان روژهلات در محکومیت سکسیسم زبانی و گفتمان مردمحور
در روزهای اخیر فضای مجازی شاهد انتشار ویدیویی از چند پیشمرگه حزب دمکرات کردستان ایران (ح.د.ک.ا) بود که در آن بخشی از زنان مبارز را با الفاظی جنسیتزده و توهینآمیز مورد خطاب قرار میدهند. در بخشی از این ویدئو یکی از پیشمرگها با لحنی تحقیرآمیز از اصطلاح «هه والان بی گون (بدون خایه)» برای اشاره به زنان گریلا استفاده میکند. این نوع اهانتها که اوج سکسیسم زبانی و تفکر مردمحور را در گفتمان این پیشمرگهها آشکار میکند، از یک طرف ابزاری است در جهت تقلیل تمام هویتهای سیاسی و مبارزاتی این زنان به ابژههای جنسی صرف و از طرف دیگر، نفی هرگونه تعریف مستقل از زنان بدون ارجاع به سکسوالیته مبتنی بر میل جنسی مردان.
البته چنین رویکردی تنها مختص این حزب نبوده و ما بارها شاهد چنین رویهای در میان سایر احزاب کردستان نیز بودهایم. واقعیت آن است که این افراد علیرغم تجربه کافی در رویارویی نمادین، سیاسی یا نظامی با دولتهای مرکزی، نتوانستهاند در طی سالها مبارزه سیاسی خود از ساختارهای جنسیتی و مردسالار حاکم بر جامعه فراتر روند و همان گفتار مردمحور حاکمیت را به شکل دیگر بازتولید میکنند؛ نگاه آنان به زن و مقوله جنسیت، آلوده به همان کلیشهها و برداشتهای زنستیزی است که ما در مردسالارترین و ناآگاهترین بخشهای جامعه مشاهده میکنیم. هر چند با وجود ناسیونالیسم به عنوان دال مرکزی اکثر جریانهای سیاسی در کردستان ایران، مواردی از این دست چندان غیرمنتظره به نظر نمیرسد چرا که ناسیونالیسم کردی و نگاه ابزاری و محدود آن به موضوع زنان، در تقویت این دیدگاه همواره نقش اساسی داشته است. به همین دلیل با گذشت بیش از یک قرن از آغاز مبارزات ملیگرایانه کردها، هنوز هم سکسیسم بخشی از جامعهپذیری مبارزین کُرد است. مبارزینی که باید سرمشق و الگوی دیگر افراد جامعه در منش و گفتار خود باشند در سیری واپسگرایانه نه تنها از الگو قرار دادن خود ناتوانند، بلکه در مواردی حتی از بدنه اصلی جامعه نیز عقب ماندهاند.
اما زنان در جامعه کردستان امروز به آن سطح از شعور و آگاهی رسیده اند که دیگر در مقابل بهانههایی غیرواقعی و حزبگرایانه از قبیل «مسئله ملی، اولویت اصلی و نهایی است»، «رهایی زنان در گرو رهایی جنبش ناسیونالیسم است»، «با مطرح کردن میزان خشونت علیه زنان آب بر آسیاب دشمن میریزیم»، « دیگر زنان هم در معرض چنین خشونتهایی هستند و تنها مختص ما نیست» و مواردی از این دست سکوت نکنند و چشمان خود را بر هر گونه توهین و تحقیری به زنان ببندند. چرا که انتخاب گزینه سکوت، نه تنها راه را بر هر نوع نقد و اعتراض سازنده میبندد، بلکه ضرورت تغییرات بنیادی در جامعه و نهادهای اقتدارگرا را قربانی اهداف کوتاهمدت حزبی میکند.
ما بخشی از زنان روژههلات ضمن اعتراض به سکسیسم نرمالیزهشده در جریانات مختلف سیاسی کردستان، گقتهها و نگاه زنستیزانه در ویدئوی منتشر شده اخیر را صراحتا محکوم میکنیم و انتظار داریم که «اتحادیه زنان دموکرات کردستان ایران» بنا بر همان اصولی که بر اساس آن موجودیت یافته، صدای این اعتراض را آنگونه که درخور است، بشنود. این نمود مسئولیتپذیری و احساس تعهد زنان احزاب کوردستان، خصوصا در کمیتههایی با این عنوان، است که در مواردی از این دست حساسیت لازم را به خرج داده و با اتخاذ موضعگیری مناسب، نشان دهند که نه در برابر ستم جنسیتی سکوت میکنند و نه اجازه خواهند داد تحت هیچ شرایطی باورهای برابریخواهانه مطالبهشده، قربانی منافع حزبی شود. علیرغم تفاوتهای فکری و سیاسی، ضرورت دارد همه زنان کرد بر این امر اتفاق نظر داشته باشیم که هر آنچه به باز تولید ساختارهای نابرابر جنسیتی دامن بزند محل انتقاد است. بر همین اساس نیز امید داریم که این بیانیه با حسن نیت و بدور از منازعات حزبی، راهگشا بوده و پاسخی مناسب دریافت کند.
۱٫ ناهید مکری
۲٫ مهین شکرالله پور
۳٫ سحر دیناروند
۴٫ آوا انوری
۵٫ فاطمه کریمی
۶٫ روناک فرهنگ
۷٫ فرزانه جلالی
۸٫ بیان محمودی
۹٫ سما شاملوو
۱۰٫ سمیه رستم پور
۱۱٫ افسانه بهشتی زاده
۱۲٫ هاوژین بقالی
۱۳٫ آزاده رحمانی
۱۴٫ نگین آذری
۱۵٫ سرگل حسنی
۱۶٫ فرمسک زاهدی
۱۷٫ نگین وطن دوست
۱۸٫ آذر طاهرآبادی
۱۹٫ هیوا خدری
۲۰٫ پروانه کریمی
۲۱٫ هتاو عبداللهی
۲۲٫ شهین غلامی
۲۳٫ مریم فتحی
۲۴٫ الهام رازیانی
۲۵٫ نگین وطنی
۲۶٫ فاطمه عبدی
۲۷٫ زینب بایزیدی
۲۸٫ هدا سلیمی
۲۹٫ ژیلا احمدی
۳۰٫ شهین محمدی
۳۱٫ سرشین قادری
۳۲٫ کژال حیدری
۳۳٫ زیبا اکبری
۳۴٫ کوهستان امینی
۳۵٫ چنور سعیدی
۳۶٫ فرزانه خالدی
۳۷٫ دریا منوچهری
۳۸٫ گلاله خضری
۳۹٫ شیدا مرادی
۴۰٫ ثمر فاطمی
۴۱٫ لیلا عنایت زاده
۴۲٫ فضیلت خدامرادی
۴۳٫ فرحناز میروانی
۴۴٫ چنور عنایت زاده
۴۵٫ فریدا نارین
۴۶٫ آرزو امامی
۴۷٫ فریده رحیمی
۴۸فریده رضایی
۴۹فرشته بهمنی
۵۰٫ سمیره غفوری
۵۱٫ شیدا یوسف پور
۵۲٫ سرور فاتحی
۵۳٫ رویا طلوعی
۵۴٫ شینا یزدانی
۵۵٫ کژال رحمانی
۵۶ژما رحیمی
۵۷غزل محمدی
۵۸ نسرین عزیزی
۵۹ روناک رستم پور