بدری فرات، سیاستمدار کرد سوری، معتقد است مواضع آمریکا و ترامپ در مورد ماجرای شرق فرات و احتمال حمله ترکیه به سوریه، بار دیگر ثابت کرد که آمریکا قابل اعتماد نیست. وی افزود ترکیه به یک کشور جنگطلب تبدیل شده است و اردوغان برای سرپوش گذاشتن بر شکستهای داخلی، در پی کشورگشایی و تجاوز است.
با توجه به تجاوز ترکیه به شرق فرات، ارزیابی شما از وضعیت کنونی چیست؟
ترکیه عملا به یک کشور جنگطلب تبدیل شده و با جنگ تلاش میکند مشکلات داخلی خود را پنهان کند. آمریکا نیز با کنار گذاشتن کردها نشان داد قابل اعتماد نیست. بهتر است بگویم کردها را فروخت و میدانیم در طی چند سال گذشته از کردها برای مبارزه با داعش استفاده نمود. اما اگر به تاریخ نگاه کنیم خواهیم دید این اولین بار نیست که آمریکا به کردها خیانت میکند. رجب طیب اردوغان نیز از وضعیت کنونی برای منافع حزبی و افزیاش قدرت و سرکوب مخالفان و رقبا استفاده میکند. باید بگویم ترامپ قبلا نیز تصمیم خود برای خروج را اعلام کرده بود اما در مورد اجرای آن تردید وجود داشت. آنچه مسلم است این جنگ همه را تحت تاثیر قرار میدهد. دولت ترکیه نیز بارها ثابت کرده دشمن کردهاست و علنا میگوید حتی اگر در آسمانها نیز دولت کردی تشکیل شود با آن مخالف هستم.
شما اشاره کردید آمریکا بارها کردها را فروخته است. پس چرا برخی گروههای کردی باز هم به آن اعتماد میکنند؟
متاسفانه این یک اشتباه بزرگ رهبران کرد است. باید از گذشته و تاریخ درس میگرفتند تا این اشباه تکرار نشود. عفرین نمونه آن است و نباید به آمریکا اعتماد میکردند. باید بگویم متاسفانه سران کرد عاقلانه رفتار نکردند. نتیجه وابستگی به آمریکا نمیتواند بهتر از این باشد. باید بگویم اقدام رهبران کرد که به این وضعیت منجر شد یک اشتباه بزرگ است.
آقای فرات، موضعگیری بارزانی در قبال تجاوز ترکیه به یک منطقه کردنشین را چگونه ارزیابی می کنید؟
بارزانی آلت دست ترکیه و گوش به فرمان اردوغان است و استقلال ندارد و جرات نمیکند بدون اجازه اردوغان حرفی بزند. آنها یک دولت محلی عشیرهای هستند و فقط به منافع عشیره خود فکر میکنند. به ویژه نچیروان بارزانی کاملا در کنترل اردوغان قرار دارد. از طرف دیگر، کردها هرگز متحد نبودهاند. اگر متحد میبودند چنین نتیجهای حاصل نمیشد. آنچه که اکنون رخ داده، نتیجه عدم اتحاد است. ما شاهد هستیم اقلیم کردستان به میدان یکه تازیهای ترکیه تبدیل شده و حاکمیت آنجا زیر سوال رفته است، اما بارزانی حضور نظامی ترکیه در اقلیم را نیز محکوم نمیکند.