مجلس شورای اسلامی نهاد قانونگذاری جمهوری اسلامی ایران است که اعضای آن بر اساس اصل شصت و دو قانون اساسی با رای مستقیم مردم انتخاب میشوند.
مجلس شورای اسلامی از نمایندگان ملت که به طور مستقیم و با رای مخفی انتخاب می شوند تشکیل می شود. شرایط انتخاب کنندگان و انتخاب شوندگان و کیفیت انتخابات را قانون معین خواهد کرد.
یکی از مسائلی که در سالهای اخیر خصوصا در این دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی، اذهان عمومی را متوجه خود کرده، موضوع «اختیارات و وظایف نمایندگان مجلس» است هر چند کار نماینده مجلس رفع مشکلات شخصی یکایک موکلان نیست. این در حالی است که بسیاری از مردم از وظایف نمایندگان مجلس آگاهی ندارند و انتظار دارند آنها وظایف مدیران دستگاههای اجرایی را انجام دهند اما خود نمایندگان و کاندیداها نیز از برای رفع این معضل و مشکل اقدام چندانی نمی کنند و نهادها و سازمان های ذی ربط هم آگاه سازی و فرهنگ سازی مناسبی رو انجام نداده اند تا این وظایف به نحو احسن تشریح و تکفیک شود.
اما نباید از این نکته غافل شد که توسط رسانه ملی و تلاش نهادهای مرتبط کارهای صورت گرفته و مردم هم تا حدودی برای تفهیم این موضوع پیگیر بوده اند اما هنوز اکثریت جامعه به این مهم دست پیدا نکرده اند.
«سوریا خ» از فعالان فرهنگی-اجتماعی سنندج به خبرنگار ما گفت: نمایندگان مردم در مجلس شورای اسلامی در مقام وکیل مردم به حساب آمده و حق دخالت در اجرا را ندارند چرا که کار اجرایی از وظایف قوه مجریه و نماینده عالی دولت و مدیران مرتبط در هر شهرستان و استانی هستند اما تعدادی از نمایندگان در هنگام تبلیغات و زمانی که کاندیدا هستند توجه چندانی به این مهم ندارند.
وی افزود: متاسفانه از محافل و نشست ها و جلسات و ستادهای کاندیداهای مجلس در کردستان قولها و وعده های به گوش می رسد و در میان مردم منتشر می شود که جای بسی تامل دارد زیرا ربطی به وظیفه نماینده ندارد و از توان آنان خارج است.
این بانوی فعال حوزه های اجتماعی و مدنی کردستان در ادامه تصریح کرد: البته مردم هم انتظاراتی ا نمایندگان دارند که شاید اصلا ارتباطی به مجلس و حوزه نمایندگی نداشته باشد و این مهم بر می گردد به کم کاری سازمانهای مرتبط که در این راستا مناسب آگاه سازی و اطلاع رسانی نکرده اند و بیشتر نامزدها هم در گذشته در تحقق چنین دیدگاهی نقش زیادی داشته اند.
وی افزود: از کاندیداها درخواست می شود طبق قانون و طبق شرح وظایف مشخص شده نمایندگان برای مردم برنامه های خود را تشریح کنند و از وعده و قول های غیر عملی و انجام نشدنی و خارج از توان مجلس و نماینده به مردم قول و قرار ندهند و از شعارهای احساسی و قومی خودداری کنند چون ایجاد اشتغال و توسعه و آبادانی مطالبه اصلی مردم ماست.
«خ» با بیان اینکه نمایندگان با استفاده از قوانین و توان و وظایفی که در نظارت و پیگیری دارند زمینه ایجاد مصوباتی که به توسعه و پیشرفت استان منجر می شود همت کنند، تلاش آنان برای طرح ها و برنامه های جزیی کمکی به آبادانی استان نخواهد کرد و پیگیر چرایی اجرایی نشدن طرح ها و پروژه های بزرگ به ویژه در عرصه سرمایه گذاری و اشتغال استان در گذشته باشند و وقت خود را برای جا به جای و انتقال چند سرباز و دانشجو و استخدام تعدادی افرادی سفارش شده صرف نکنند اظهار داشت: به همبستگی ملی بیشتر اهمیت بدهند و با تعامل و در کنارش با عزت و عدله و بیان مشکلات زمینه و آبادانی و پیشرفت منطقه و فراهم کردن مصوباتی که منجر به تحقق مطالبات عمومی و ارزشمند می شود را در دستور کارشان قرار بدهند و آن را مد نظر باشد و حذب سرمایه و حضور دولت مردان را برای رفع مشکلات و عقب ماندگی ها اولویت قرار بدهند.
هوای انتخابات در کردستان و تبلیغاتی خارج از وظایف و اختیارات نمایندگی مجلس
در ادامه سمیه محمدی از بانوان خانه دار سنندجی به خبرنگار ما گفت: متاسفانه حال و هوای انتخابات و تبلیغات البته خارج از توان و وظایف نمایندگی مجلس توسط تعداد زیادی از کاندیداهای مختلف در کردستان و به ویژه حوزه انتخابیه سنندج به گوش می رسد.
محمدی افزود: کاندیداها به نوعی سعی دارند با این شعارها و وعده ها زمینه مشارکت مردم را البته بفقط با هدف جذب رای برای خود فراهم کنند در حالی که این موضوع نافی قوانین است و ضمن انیکه تخلف است از منظر دینی و فرهنگ ما ایران ها کاری غیر اخلاقی است.
وی تصریح کرد: شاید مسؤلان نهادهای مرتبط و ناظر بر انتخابات بخاطر تعدد زیاد افراد و اینکه بیشتر کاندیداها به شعار و وعده های خارج از وظایف تن می دهند مقابله با آنان را هم تجربه کرده باشند و شاید هم چون زیاد هستند به نوعی بگویند به چند نفز تذکر داده و اعمال قانون بکنند اما خود کاندیداها که برای قانون گذاری می روند و ناظر بر اجرای قانون خواهند از همین ابتداء دست به قانون شکنی بکنند فردا انتظار کار و وظیفه چندانی از آنان نخواهد رفت و به قول معروف رطب خورده چون منع رطب کند.
وی اظهار داشت: اصلی ترین وظیفه نماینده نظارت و پیگیری است پس کانداهای مجلس در کردستان پس از راه یابی به این مرکز قانون گذاری کشور در تصویب طرح ها و پروژه ها و برنامه های که برای ایجاد امنیت بیشتر و توسعه منطقه میسر است حضوری سبز و موثر داشته باشند و در کمیسیون های مختلف مجلس برای طرح و بیان برنامه های که برای آبادانی استان مفید است مشارکت کرده و زمینه تحقق آن را فراهم کنند و برای ایجاد توسعه پایدار ضمن نظارت این مهم را پیگیری کنند.
محمدی در پایان گفت: نمایندگان برای پیشرفت استان پیگیر طرح های شدنی و جلب توجه نگاه دیگر نمایندگان برای جبران عقب ماندگی ها باشند تا بتوان با تصویب مصوباتی این استان را از مشکلات کنونی که بیکاری و نبود سرمایه گذاری از مهمترین آنهاست نجات داد